Oletko Hyvinkään musiikkiopiston nykyinen tai entinen oppilas, oppilaan huoltaja, opettaja, yhteistyökumppani, sidosryhmään kuuluva tai muuten vain vannoutunut musiikin ystävä? Onko Hyvinkään musiikkiopisto sydäntäsi lähellä? Kirjoita tähän avoimeen vieraskirjaan tervehdyksesi ja/tai muistojasi Hyvinkään musiikkiopistosta.
Keväällä 2020 Hyvinkään kaupunginvaltuusto päätti Kestävän talouden ohjelmasta 2021–2023, jonka myötä musiikkiopiston saamaa kaupungin avustusta leikattiin 20 %.
5.9.2024 Hyvinkään kaupunki julkaisi esityksen, että musiikkiopiston avustusta leikataan -50% eli -245.000€ vuonna 2025. Tavoitteena on “musiikkikoulun avustuksen lopettaminen”, joka tarkoittaisi myös vuosittaisen miljoonan euron valtionosuuden menettämistä. Hyvinkään musiikkiopisto lopettaisi toimintansa.
407 ajatuksia aiheesta “Avoin vieraskirja”
Olen työskennellyt sosiaalityöntekijänä pääsääntöisesti lasten ja perheiden parissa kymmenen vuotta. En ole näiden vuosien aikana koskaan joutunut huostaanottamaan musiikkiopiston oppilaana olevaa lasta. Vastaavasti lähes kaikkia huostaanottamiani, harrastavassa iässä olevia lapsia ja nuoria yhdistää pitkäjänteisen, aikuisjohtoisen harrastuksen puute. Lapsen sijoittaminen lastensuojelulaitokseen maksaa halvimmillaan n. 250 euroa/vrk, erityistason laitoksissa useita satoja euroja/vrk. Taiteen perusopetuksesta leikkaaminen on sekä inhimillisesti että taloudellisesti erittäin lyhytnäköistä. Harrastusmahdollisuuksien tarjoaminen maksaa, mutta on lopulta varsin halpa tapa säästää ja varjella sekä yksilöitä että yhteisöä negatiivisilta sosiaalisilta ilmiöiltä (mielenterveysongelmat, syrjäytyminen ym.). Tämä tulee ymmärtää myös Hyvinkäällä. Kauan eläköön Hymo ja hyvinkääläisten hyvinvointi!
älkää lopettako hyvinkään kulttuurikasvatusta.
Suomen arvostettua musiikkioppilaitos järjestelmää ei saa ajaa alas!
Erittäin huono esitys, haluamme lapsillemme mahdollisuuden musiikilliseen kasvatukseen Hyvinkäällä.
Musiikkiopiston tuen lakkauttaminen olisi taiteen ja sivistyksen kannalta onneton päätös. Tästä voisin kirjoittaa monta sivua tekstiä ja viitata moniin tutkimuksiin. Mutta koska päättäjät ovat ihan järkevistä syistä aina huolissaan erityisesti taloudesta, on tärkeää ymmärtää, että tuen poistaminen olisi taloudellisesti harkitsematon ja suorastaan absurdi ratkaisu. Tuen loppuminen tarkoittaisi automaattisesti myös lähes miljoonan euron valtionavustuksen menettämistä, jonka opisto saa vain, jos kunta tukee omalta osaltaan opistoa. Opiston saama valtionavustus hyödyttää suoraan Hyvinkään talousaluetta. Jos valtion tuki lakkaa, seurauksena on opiston toiminnan loppuminen, opettajien irtisanomiset, satojen lasten musiikkiharrastusten päättyminen sekä merkittävä määrä verotulojen menetyksiä Hyvinkään kaupungille. Ehdotuksen järjettömyyden ymmärtämiseen ei tarvitse olla matemaattinen nero – musiikkiopiston tuen lakkauttaminen ei todellisuudessa tuo kaupungille minkäänlaisia säästöjä.
Kai Amberla
Toiminnanjohtaja
Finland Festivals
Hyvinkään musiikkiopisto on kansallisesti sekä kansainvälisesti arvostettu ja erittäin tärkeä opisto. Opisto tekee erittäin tärkeää työtä nuorista aloittelijoista -kansainväliseen ammattilaisuuteen tähtääviä huippu taiteilijoita. Tällaista ainutlaatuista instituutiota ei saa vaarantaa rahan takia!
En kannata Hyvinkään kaupungin esitystä. Ei pidä toteuttaa missään tapauksessa!
Hyvinkään musiikkiopisto on elintärkeä elementti Hyvinkään kulttuurin kehittämisessä, iso osa hyvinkääläisten lasten, nuorten ja aikuisten identiteettiä. Jos kaupunki leikkaa HyMon tukia, opisto ei voi jatkaa toimintaansa, ja kaupunki ilman musiikkiopistoa ei ole enää kaupunki. Hyvinkään tulevaisuus on vaakalaudalla, kun tällaisia tukileikkauksia edes ehdotetaan! Hyvinkää on myös kulttuurikaupunki, säilytetään se sellaisena.
Hyvinkään musiikkiopiston pitkäjänteinen työ on kantanut hedelmää vuosikymmenien ajan. Toivon, ettei rahoitusta leikata radikaalisti, sillä syvällistä kulttuuri- ja taidekasvatusta ei luoda rampauttamisen jälkeen uudestaan .
Hyvinkään musiikkiopiston työ on arvokasta ja olennainen osa koko maan infrastruktuuria, josta Suomen musiikki-ihme pala palalta rakentuu. Toivon sydämestäni että toiminta saa jatkua entisessä laajuudessa.
Vakavan asian äärellä ollaan kun taas halutaan leikata taideopetuksesta, joka on aktivoinut satoja hyvinkääläisiä nuoria musiikin maailmaan. Kaupungin vetovoimaa eikä kaupunkilaisten hyvinvointia kasvateta tällaisilla päätöksillä. Tärkeää olisi tehdä päätöksiä, jotka ovat linjassa kaupungin lapsiperhe myönteisten arvojen kanssa .
Lapsilta ja nuorilta leikkaaminen on typerintä ja lyhytnäköisintä, mitä kuntapäättäjä voi tehdä.
Sitä paitsi Hyvinkää ei säästä musiikkiopiston avustuksia saksiessaan, koska se menettää samalla valtion tuen. Säästäessäänkin kannattaa ottaa selvää, mistä oikeasti säästää ja mistä ei.
Lausunto Hyvinkään kaupungin päättäjille koskien Hyvinkään musiikkiopiston tuen leikkausta
Järkyttyneenä olen seurannut entisen kotikaupunkini Hyvinkään nykyisiä toimia, jotka huokuvat taiteen ja kulttuurin merkityksen vähättelyä taloudellisissa paineissa. Kyse on pitkälti arvovalinnoista, joita tässä tapauksessa tehdään näkemättä tulevaisuuteen, tuleviin hyvinkääläisiin ja heidän hyvinvointiinsa.
Hyvinkään musiikkiopistolla on pitkät ja erittäin kunniakkaat perinteet, jota nykyinen henkilökunta on erinomaisesti pitänyt yllä ja tarjonnut musiikkikasvatusta yhä uusille sukupolville. Musiikkiopiston opetusta säätelee laki taiteen perusopetuksesta, joka edellyttää kunnan ja valtion yhteistyötä ja jolla pyritään kehittämään toimintaa entisestään – ei ajamaan sitä alas! Näiden lasten ja nuorten kohdalla on kyse musiikin syvällisestä harrastamisesta, jossa oppilaat sitoutuvat harjoittelemaan omaa sointintaan päivittäin, käymään soittotunneilla, yhteissoittoharjoituksissa sekä musiikin hahmotusaineiden ym. tunneilla joka viikko normaalin koulutyön ohella. Kyse on koulutuksesta, ei kevyestä kerhotoiminnasta. Oppilaat panostavat harrastukseensa ja saavat siitä itselleen pääomaa tulevaa elämäänsä varten.
Perusopetuksen lisäksi musiikkiopisto tarjoaa polun myös musiikin ammattiopintoihin. Hyvinkään musiikkiopiston tasosta ja tarjonnasta näille oppilailleen kertoo valtava määrä eri puolilla maailmaa toimivia ammattimuusikoita, jotka ovat saaneet innostunutta ja kannustavaa opetusta aikanaan Hyvinkäällä. Opiston merkitys koko uravalinnalle on ollut ratkaiseva! Oman soittimeni klassisen harmonikan opetus aloitettiin Hyvinkään musiikkiopistossa ensimmäisten opistojen joukoissa vuonna 1972 silloisine tavoitteellisine kurssitutkintoineen. Hyvinkää on ollut uranuurtaja, joka on tarjonnut avarakatseisesti ja oppilaslähtöisesti monenlaisia poikkeuksellisen kiinnostavia kursseja ja myös esiintymismahdollisuuksia opiston omista konserteista vanhainkotivierailuihin. Opisto on ”rantautunut” kaupungin eri paikkoihin tarjoten elämyksiä muillekin kuin omille oppilailleen. Hyvinkään musiikkiopistoa on arvostettu suuresti valtakunnan eri foorumeilla toimiessani.
Musiikki vaikuttaa todistetusti ihmisen kehitykseen, tunteisiin, hyvinvointiin sekä mielen ja kehon terveyteen monella tasolla. Se lujittaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, jota uusin aivotutkimuskin todentaa: sosiaalisuuteen ja yhteisöllisyyteen liittyvien aivojen osien on huomattu reagoivan voimakkaasti juuri musiikkiin. Erityisesti varhaiset musiikkikokemukset vaikuttavat laaja-alaisesti lapsen kognitiiviseen kehitykseen ja turvallisen kiintymyssuhteen muodostumiseen. Muun muassa tätä musiikkiopisto tarjoaa vuosittain 200 hyvinkääläiselle musiikkileikkikoululaiselle.
Uskon, että Hyvinkään kaupungin päättäjillä on tahtoa korjata ehdotettu tilanne vähintäänkin entiselleen ja tukea jatkossakin Hyvinkään musiikkiopiston toimintaa. Taidekasvatuksessa on hyvinkääläistenkin tulevaisuus!
17. syyskuuta 2024
Helka Kymäläinen
MuT
Harmonikkataiteilija
Yliopistonlehtori – emerita/ Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Hyvinkään musiikkiopiston oppilas v. 1966–1977
Hyvinkään musiikkiopiston opettaja v. 1977–1998
Olen entinen Hyvinkään musiikkiopiston oppilas. Musiikin opiskelu rakensi omaa minäkuvaani nuorena syvästi; auttoi nuorta persoonaani löytämään itseään, kasvamaan ja kehittymään -turvallisessa ympäristössä. Nyt kun nuorten mielenterveysongelmat ja niiden räjähdysmäinen kasvu toistuvat uutisissa, olisi kaupungin järjetöntä lakkauttaa tällainen harrastamisen mahdollisuus, jolla voidaan auttaa lapsia ja nuoria kasvamaan turvallisessa ympäristössä, joka samalla kehittää nuorta oppimaan musiikkia kokonaisvaltaisesti ja mahdollisesti tuo nuorelle ystäviä koko loppuelämäksi. Puhutaan harrastusten tärkeydestä lasten ja nuorten kasvussa ja syrjäytymisen ehkäisyssä, mutta Hyvinkään kaupunki on päättänyt näillä linjauksilla auttaa lapsia syrjäytymään. Lakkauttamalla musiikkiopiston toiminnan, eivät monet samankaltaiset lapset välttämättä kohtaa toisiaan, tai lapsi saa onnistumisen kokemuksia uuden taidon omaksumisessa. Jokainen meistä aikuista on ollut lapsi. Jokainen meistä aikuisista muistaa kuinka tärkeää oli kuulua joukkoon. Jokainen meistä aikuisista muistaa kuinka tärkeää oli saada se tunne, että täällä minä voin olla, tulla nähdyksi ja kuulua joukkoon. Minä sain Hyvinkään musiikkiopistolta sellaisen perustuksen omalle elämälle, jonka turvin olen pystynyt navigoimaan aikuisiän vastoinkäymisiä pysynyt pystyssä ja suunnannut eteenpäin. Ainiin! Tämän lisäksi opin soittamaan pianoa, cembaloa ja selloa. Sekä lukemaan nuottia, ymmärtämään musiikin teoriaa, kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä. Hyvinkään musiikkiopisto ei siis ole vain paikka, jossa ammattitaitoiset opettajat opettavat instrumentin soittoa. Hyvinkään musiikkiopisto on monelle lapselle ja nuorelle tälläkin hetkellä paikka, jossa lapsi ja nuori pääsee kehittymään ja samalla oppimaan monipuolisia taitoja loppuelämäksi. Hyvinkään kaupunki, älä ole se kaupunki, joka vie turvallisen ympäristön lapsen ja nuoren kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Luo tulevalle sukupolvelle mahdollisuuksia ja anna heille rakennuspalikoita tulevaisuuteen!
Mihin tämä maa on menossa? Näillä toimilla ei edes varsinaisesti säästetä.
Paljon puhutaan nuorten ongelmista nykypäivänä. Monien nuorten tulevaisuus on näköalaton. Teillä on käsissänne joukko nuoria, joilla on harrastus, jolla on tärkeä merkitys heidän elämässään. Te olette ryöstämässä heiltä sen merkityksen. Myös musiikkiopiston järjestämät tilaisuudet ja konsertit tuovat paikkakunnalle yhteisöllisyyttä ja kulttuurin läsnäoloa.
Merja Soisaari, kamarimusiikin yliopettaja, Jamk, eläkkeellä
Onpa tympeää luettavaa tämä uutinen. Asun Oulussa, mutta tänne asti on kantautunut uutinen Hyvinkään kaupungin säästösuunnitelmista. Olen tähän asti hiljaa arvostanut Hyvinkään kaupungin kulttuurikasvatusta, joka on ollut tuottamassa maallemme hienoja musiikin ammattilaisia. Tähän arvostukseen tuli nyt iso särö. Jos Hyvinkään kaupunki on valmis ankeuttamaan ilmapiiriään ja ottamaan vastaan melkoisen suuren kulttuurijoukon halveksunnan, en voi kuin ihmetellä tällaista omaan nilkkaan lyömistä. Hyvinkään musiikkiopiston väki, niin nykyiset kuin entisetkin: saatte täyden tukeni.
Minna-Elina Joki-Luomala
Musiikkipedagogi, pianisti
Oulu
Uskon että Hyvinkää ei tuhoa musiikkiopistoaan. Tämä on nyt taas tätä aikaa, kun kaikki laitetaan “katkolle” ja kohta ollaan taas selvillä vesillä. Tsemppiä kaikille joita tämä koskee tällä kertaa.
Hymo säilyköön! Musiikki on tärkeä väylä ilmaisuun ja tukee monin tavoin kehitystä lapsesta aikuisuuteen. Älkää viekö tätä mahdollisuutta lyhytnäköisin leikkauksin!
Viime joulun tienoilla osui silmiini ajatus ranskalaisen impressionistimaalarin Auguste Renoirin muistikirjasta 1900-luvun alusta: ”Kun taide tulee tarpeettomaksi, on loppu alkanut.”
En silloin aavistanut, miten monta kertaa tapahtumat kuluvan vuoden aikana palauttaisivat lauseen mieleeni.
Hyvinkään musiikkiopisto, joka nyt on ehdotettu lakkautettavaksi, on perustettu lähes 70 vuotta sitten Hyvinkään ollessa vielä kauppala. Vaikka varoja oli niukasti, taidekasvatus koettiin elintärkeäksi ja yhteiskunnallisesti merkittäväksi. Musiikkioppilaitosjärjestelmää rakennettaessa musiikkiopistoverkosto kasvoi vähitellen koko maan kattavaksi. Taidekasvatukseen sitouduttiin, koska se nähtiin sivistykseen keskeisesti kuuluvana voimavarana, ja lapsille ja nuorille annettiin mahdollisuus opiskella niin että harrastaminenkin olisi tavoitteellista ja antaisi mahdollisuuden päästä taiteen pariin pätevässä ohjauksessa. Samalla toteutui tasa-arvon ajatus: asuinpaikalla tai perhetaustalla ei ollut ratkaisevaa merkitystä.
Elävän musiikkikulttuurin edellytyksenä on musiikkioppilaitosverkosto. Taideharrastuksena alkaneet opinnot tulevat myös ammattiopiskelun perustaksi. Ei ole olemassa taiteen ammattilaisia ilman lapsena opittuja alkeita ja nuorena jatkuvaa harrastusta. Solistit, kapellimestarit ja orkesterisoittajat ovat aloittaneet musiikkiopintonsa kouluiässä, jotkut sitä ennen. Opintojen kivijalka on musiikkiopisto. Sen ammattitaitoinen opettajakunta myös rikastuttaa kaupungin kulttuurielämää esiintymällä konserteissa ja erilaisissa tilaisuuksissa.
Hyvinkään musiikkiopistolle maksetaan valtionosuutena tänä vuonna yli miljoona euroa, jota ei voi siirtää muuhun kohteeseen. Se jää käyttämättä, jos kuntarahoitus lakkautetaan. Jos rahat eivät vastaisuudessa enää kaupungille kelpaa, on vaikea välttyä ajatukselta, että kysymys on arvovalinnoista. Ehdotus Hyvinkään musiikkiopiston alasajosta kertoo, että modernissa kaupungissa eletään nyt uutta aikaa: taide on tullut tarpeettomaksi. Vuosikymmenien merkittävää musiikkikasvatustyötä ollaan lopettamassa, lapsilta ja nuorilta riistetään mahdollisuus musiikkikoulutukseen. Lyhytnäköinen päätös, jonka negatiiviset seuraukset nähdään tulevaisuudessa.
Nyt tarvitaan viisautta. Ehdotus musiikkiopiston kuntarahoituksen lakkauttamisesta voidaan perua. Hyvinkään musiikkiopiston toiminnan jatkamiselle tulee antaa kestävät edellytykset.
Annan tukeni Hyvinkään musiikkiopistolle
Ajatus on erittäin surullinen ja toimella saatava ns. hyöty hyvin lyhytnäköistä. Satojen lapsien järkevän harrastuksen/vapaa-ajan tekemisen jatkuminen on vaakalaudalla. Minkä verran kaupungille maksaakaan se, että nämä lapset/nuoret musiikin harrastamisen sijaan toteuttavat luovuuttaan kaupungilla/muualla ei niin järkevällä tavalla toteutettuna? Tämä tuo varmasti kaupungille isoja kustannuksia muussa muodossa pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.
Vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta en voi hyväksyä näin merkittävän kulttuuritoiminnan alasajoa Hyvinkään kokoisessa kaupungissa. Esitys ei ole lainkaan tasapainossa saavutetun taloudellisen hyödyn ja säästötoimen haittavaikutusten kanssa. Päätöksellä ajettaisiin alas noin 650 nuoren harrastus, joka on täysin kestämätöntä ajassa, jossa samaan aikaan ollaan huolissaan nuorten hyvinvoinnista ja vaikkapa kännykällä vietetystä ajasta. Kaupungin kaavailemat säästöt on haettava muualta vaikka “juustohöylää” käyttämällä. Ei ole oikein leikkauksella tappaa kokonaan jotakin näin merkittävää toimintaa. Musiikkiopisto löytyy kaikista Hyvinkäätä pienemmistäkin ympäryskunnista ja päätös lakkauttamisesta olisi Hyvinkäälle suuri häpeä. Jos päätös toteutetaan, harkitsen vakavasti omien veroäyrieni siirtämistä pois Hyvinkäältä. Vaihtoehtoja on lähellä paljon. Olli Nurminen
Hyvinkään musiikkiopiston toiminta on osa alueella annettavaa taiteen perusopetusta. Musiikkiopiston antama opetus on tasokasta ja innostavaa koulutustoimintaa alueen lapsille ja nuorille. Kunnalla ei ole varaa menettää tällaista koulutusmuotoja!
Sivistysvaltiossa jokaisen ulottuvilla tulisi olla mahdollisuus opiskella musiikkiopistossa!
Musiikkioppilaistosjärjestelmä on ollut Suomen vahvuuksia vuosikymmenten ajan. Sitä voimme kiittää niin paljosta! Musiikki on yhdistänyt kansan kerroksia taustasta riippumatta. Opetussuunnitelmia on uudistettu yhä monipuolisemmiksi.
Harvassa harrastuksessa ohjaajilta edellytetään sekä taiteellista että korkeaa pedagogista pätevyyttä. Opettajat tekevät työtään sydämellä (ja matalalla palkalla). Hinta-laatu-suhteeltaan musiikkiopistoharrastus on huippuluokkaa.
Keskustelua tarvitaan! Mikäli joku hyvinkääläinen kokee, että opisto ei tuo hänen elämäänsä mitään, kannattaa miettiä ja keskustella. Olisiko sittenkin Hymolla jokin ilmaiskonsertti, johon kannattaa mennä fiilistelemään töiden jälkeen. Kannattaisiko sittenkin kokeilla omassakin perheessä soiton tai laulun aloittamista? Mikäli lukukausimaksu tuntuu yhä liian korkealta, olisiko mahdollisuus anoa vapaaoppilaspaikkaa? (Auttaisiko kunta?)
Mikä pääoma musiikintuntemus onkaan! Esimerkiksi Britanniassa harrastamisesta saa pisteitä oppikouluun hakiessa. Suomen yliopistokaupungeissa puolestaan nuoret aikuiset tapaavat toisiaan kuoro- ja soittoharrastusten parissa. Antakaa kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus elinikäiseen musiikkisuhteeseen!
Hyvinkään musiikkiopiston alasajo säästösyistä on käsittämättömän lyhytnäköistä toimintaa, jonka seuraukset kantavat pitkälle ja laajalle. Musiikkiopiston tarjoaa paitsi korkealuokkaista ja monimuotoista musiikinopetusta, myös terveen ja tasa-arvoisen kasvualustan alueen lapsille ja nuorille. Tämä toiminta tuottaa hyvinvointia koko kaupungille. Musiikkiopiston alasajo tuhoaa pitkäjänteisen ja hedelmällisen työn kaupungin lasten ja nuorten hyväksi sekä aiheuttaa Hyvinkäälle huomattavan ja sitkeästi pysyvän mainehaitan kulttuurivihamielisenä kaupunkina.
Elina Mustonen
Musiikin tohtori, cembalisti
Taideopettaja, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
Taiteilijaprofessori 2017-21
Taideyliopiston Vuoden alumni 2019
Valtion musiikkitoimikunnan puheenjohtaja 2021-22
Tällainen leikkausehdotus on täysin törkeä. Hyvinkään musiikkiopiston ja muunkin harrastetoiminnan alasajo on todella tyhmä ja lyhytnäköinen tapa säästää. Miten tästä on kunnalle tai sen taloudelle etua kun ajatellaan kaksi askelta eteenpäin? Päinvastoin, nämä leikkaukset köyhyttävät Hyvinkään kulttuuria, identiteettiä ja ennen kaikkea tulevaisuudenkuvaa. Ne säästöt mitä leikkauksilla saataisiin hävittäisiin kunnan taantumisessa sivistystoiminnan kadotessa. Puhumattakaan kuinka ehdotus loukkaa Hyvinkään musiikkiopiston historiaa ja sen ympärille rakennettua tiivistä yhteisöä? Aivan naurettavaa!
Suomalaisen yhteiskunnan saavutuksista merkittävimpiä on korkeatasoinen kulttuurielämä. Musiikkioppilaitos on yksi taiteen alkulähteistä. Hyvinkään musiikkiopiston alasajo olisi suuri vahinko.
Kulttuuri ei ole luksuspalvelu! Kulttuuri on elinehto; sen avulla voimme tuntea ihmisyytemme tässä julmaksikin käyvässä maailmassa. Euro sijoitettuna kulttuuriin palaa viitenä takaisin.
Leikkaa akvaarion kaloilta päät poikki ja keitä soppa – helppo nakki. Mutta mitenkäpä teet sitten kalakeitosta akvaarion?
Hyvät päättäjät: ajatelkaa kaksi kertaa, mitä tuhoa seuraa, jos leikkaatte ihmisten henkistä hyvinvointia.
Vastustan vahvasti musiikkiopiston avustuksen leikkaamista missään muodossa ja annan tukeni Hyvinkään musiikkiopistolle!
On todella lyhytnäköistä leikata toiminnasta joka perustuu pitkäjänteisyyteen, ainakaan se ei paranna tulevaisuuden näkymiä. Rohkenen myöskin kyseenalaistaa ehdotetun leikkauksen vaikutusta kuntatalouteen. Valtionosuuden menettäminen ja siitä johtuviin kunnan verotulomenetyksiin sekä hyvinvointi- ja terveyskustannusten ym nousuun oletettavasti mitätöisi ehdotettujen säästöjen vaikutusta kuntatalouteen kokonaisuudessa. Toki tätä on mahdoton tarkasti ennustaa ja kun toteutuu, on liian myöhäistä korjata asia. Mutta joka tapauksessa lopputuloksena olisi köyhempi surkastuva kaupunki.
On täysin käsittämätöntä ja surullista, että löytyy ihmisiä jotka haluavat ajaa alas toimivan kulttuurilaitoksen. Etenkin, kun oppilaina on enimmäkseen lapsia. Hävetkää, Hyvinkään kaupungin päättäjät! Kaikki tuki heille, jotka taistelevat tätä masentavan aivotonta esitystä vastaan. Musiikin harrastamisen positiivisista ja kauaskantoisista vaikutuksista on kyllä valtavasti tutkittua tietoa, joten siitä vain lukemaan. Jospa pienen faktantutkiskelun jälkeen Hyvinkään kaupunki voisi osoittaa olevansa sittenkin asukkaittensa hyvinvoinnin puolella…
MuT Hanni Autere
muusikko, pedagogi
Hyvinkään musiikkiopiston kasvatit torille, mitä nimekkäämmät sitä paremmin tehoaa. Julkisuus täysillä peliin. Mainehaitta on todellinen uhka, päättäjille.
Nyt sinne päättäjille vähän pitkäkantoisempaa, humaanimpaa ja ihmisen -puolella asennetta.
Musiikkikoulun lakkauttaminen ei tuo kaupungille säästöjä tuon taivaallista.
Päinvastoin moninkertaistaa menoja.
Pyytäkää asiantuntija valaisemaan tätä rahoitussysteemiä ja sen tuomia hyötyjä, ennenkuin teette mitään päätöksiä.
Niin siis unohdin tittelini, kun meni niin tunteisiin.
Elina Huusko
viulisti, viulupedagogi
Hyvinkään Orkesterin viulisti
Porvoonseudun musiikkiopiston opettaja
Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston kasvatti
Hei. Olen saanut seurata suurta iloa ja onnistumisen tunteita lapseni musiikki harrastuksen kautta. Itselleni nuotit ja kaikki musiikkiin liittyvä on vierasta ja ihaillen katselen kuinka tyttäreni lukee näitä kuin satu kirjaa. Kuinka suuri rikkaus tämä on monelle lapselle? Nauttia musiikista ja osata soittaa instrumenttia? Tuntuu suurelta väryydeltä tulevia sukupolvia kohtaan Jos heiltä viedään tämä mahdollisuus. Taide ja kulttuuri on rikkaus josta jokaisen kuuluisi saada nauttia. Tätä ei saisi viedä pois meidän lapsilta ja nuorilta. Kuinka monen lapsen kohokohta on viikoittainen soitto tunti jolloin ehkäpä tuntee niitä ainoita ilon ja onnistumisen tunteita. Meidän kuuluisi olla ylpeitä tästä mahdollisuudesta meidän koti kaupungissamme ja vaalia tätä yhdessä.
Hyvinkään arvokkainta perusopetusta. Millä tasolla päättäjien näköala tulevaisuuteen liikkuu, kun kustannusleikkaukset kohdistuu lahjakkaimpaan nuorisoon. Myös tuki on mahdollistanut pienituloisten perheiden koulutuksen taidealalle.
Vetoan päättäjiin, tehkää päätökset tulevaisuutta ajatellen. Nuorissa on tulevaisuus.
Hyvinkään musiikkiopiston toiminnan loppuminen jättäisi valtavan aukon Hyvinkään kulttuurielämään sekä kaventaisi muun muassa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia.
Musiikkiopistossa kaiken ikäiset oppijat ovat saaneet kehittää luovuuttaan, itseilmaisutaitojaan sekä kokea yhteisöllisyyttä luoden samalla pitkäaikaisia ystävyyssuhteita.
Soittamisen oppimisen lisäksi musiikkiharrastus kehittää yhteistyötaitoja, pitkäjänteisyyttä sekä keskittymiskykyä.
Itsekin olen tässä musiikkiopistossa aloittanut soitinopinnot ja tällä hetkellä suoritan Musiikin maiterin tutkintoa Sibelius-Akatemiassa.
Soittotaito on monelle lapselle kuin taikavoima: musiikin salat paljastuvat, ja selittämättömästä ja kiehtovasta tulee tuttua ja omaa – minä osaan! Musiikkiopistossa opiskelu tarjoaa lapselle turvallisen ympäristön kasvaa ja kehittyä, yhdessä koettuja tunteita ja ystävyyssuhteita, tavoitteellisen harrastuksen, onnistumisen kokemuksia ja tunnetaitoja, mielekästä puuhaa iltoihin, musiikin terveysvaikutuksista puhumattakaan. Valtionosuuden myötä musiikkiopiston toiminnasta nyt leikattavaksi esitetty rahasumma on varsinaisia säästöjä moninkertaisesti arvokkaampi.
Kaupungin esitys on siis vailla mieltä.
Matti Laine
opettaja, musiikin maisteri
Musiikkiopiston alasajo on lyhytnäköistä säästötoimintaa, jolla on kauaskantoiset seuraukset. Päättäjät: säätäkää kaukolasit ja tukekaa edelleen Hyvinkään kultturia, ja pitäkää se kaikkien ulottuvilla.
On laajasti tunnettua, miten valtavasti hyötyä oppilaille on tavoitteellisista musiikkiopinnoista. Oppilaiden omakohtaisen tekemisen sekä ammattitaitoisten opettajien toiminnan ja verkostojen myötä musiikkiopisto poikii myös muuta vireyttä paikkakunnalle.
Pitkän työurani aikana olen nähnyt musiikin opintoja monesta eri näkökulmasta. Musiikkiopiston rehtorina seurasin laajasti oman oppilaitokseni oppilaiden esityksiä, arvioitavia näyttöjä ja lopputöitä, joskus itsekin säestäjän ominaisuudessa lavalla heidän kanssaan musisoiden. Olen nähnyt, miten jo alakouluikäiset soittajat ja laulajat ilmentävät persoonallisia piirteitään musiikkiteosten parissa ja miten vielä aikuisoppilaat saavat iloa ja henkistä hyvinvointia työuransa oheen tavoitteellisista musiikkiopinnoista. Yksi oppilaitokseni toiminta-alueen kunnista päätti jopa kustantaa musiikkiopiston järjestämän viikoittaisen musiikkileikkikoulutunnin päivähoitoon sisältyvänä palveluna kaikille, koska halusi profiloitua lapsiperheille ystävällisenä asuinpaikkana. Kokemukset olivat erittäin hyvät. Ammatillista korkea-asteen koulutusta järjestäneen konservatorion ja sittemmin ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman eri tehtävissä toimiessani ohjattavanani ehti olla useita satoja musiikkialan ammattiin tähdänneitä opiskelijoita sekä osaamistaan täydentäneitä ammatissa jo toimineita aikuisopiskelijoita. Aivan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikilla oli takanaan kouluiässä suoritetut vankat musiikkiopisto-opinnot. Vaikka korkeakoulun muodollisina pääsyvaatimuksina ei musiikkiopisto-opintoja mainittaisikaan, vaikea on alan korkeakouluopintoihin edetä ilman niitä. Musiikkiopisto-opintojen luomasta pohjasta on apua monessa muussakin ammatissa kuin varsinaisella musiikkialalla. Työurani alkuvaiheessa toimin lyhyesti yliopiston opettajankoulutuslaitoksella pianonsoiton opettajana. Ne opettajaopiskelijat, joilla oli takanaan musiikkiopisto-opintoja, olivat – kuten arvata saattaa – olennaisesti muita pidemmällä jo alussa ja ylsivät sitäkin pidemmälle opintojensa kuluessa. Voin kuvitella, miten iloinen on se rehtori, joka saa kouluunsa oikeasti musiikkia taitavan opettajan! Ja tulipa ammatiksi mikä tahansa, musiikkiopisto-opinnot antavat elämään merkittävää omaan tekemiseen pohjautuvaa sisältöä ja kulttuurista rikkautta.
Minulla ei ole mitään syytä olettaa, etteikö yleinen käsitykseni musiikkiopisto-opinnoista soveltuisi myös Hyvinkään musiikkiopiston toimintaan. Mielestäni jokaisella paikkakunnalla pitäisi olla tarjolla mahdollisuus tavoitteellisiin musiikkiopintoihin. Varsin hyvin koko maa onkin musiikkioppilaitosverkon kattama. Olisi aika erikoista, jos nyt Etelä-Suomen kasvukeskusten keskelle jäisi paikkakunta, josta tämä mahdollisuus on poistettu.
Markku O. Pöyhönen
FT, diplomipianisti, AmO
Suomen erinomainen musiikkioppilaitosjärjestelmä on vahvoille näkemyksille perustuvan vuosikymmenten sinnikkään rakennustyön tulosta.
Kulttuuristaan kaupunki tunnetaan. Korkeatasoisia musiikinharrastusmahdollisuuksia tarjoava musiikkiopisto on jokaisen itseään arvostavan kaupungin ylpeydenaihe.
Hyvinkää on tunnettu monipuolisesta kulttuuritarjonnastaan, ennen muuta sen maineikkaasta musiikkiopistosta, joka on kasvattanut valtaisan joukon hienoja ammattimuusikoita ja musiikin alalla toimijoita maahamme ja ympäri maailmaa, puhumattakaan lukemattomasta määrästä lapsia ja nuoria, jotka ovat saaneet ja toivottavasti saavat tulevaisuudessakin kasvaa ja kehittyä musiikin harrastamisen parissa.
Tämä kaikin tavoin kehittävä, iloa ja henkisiä arvoja luova toiminta antaa eväitä koko elämän matkalle, useille siitä muodostuu elinikäinen harrastus muodossa jos toisessa.
Sen lisäksi, että musiikkiopistotoiminta on kaupungille vahva vetovoimatekijä, signaali vireästä ja ihmisläheisestä asuinympäristöstä, on se aivan parasta lapsi- ja nuorisotyötä.
Kaikki me tiedämme, miten maailman tuulet nyt tuivertavat, ja miten lapset ja nuoret voivat entistä huonommin tämän ajan epävarmuuden keskellä. Olisi kohtalokasta ja täysin käsittämätöntä ajaa alas arvokas harrastus- ja sivistystoiminta, joka on osaltaan ehkäisemässä nuoria joutumasta entistä syvempään ahdinkoon.
Nyt tarvitaan pitkälle katsovaa kirkasta arvonäkemystä. Nämä lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden rakentajia ja päättäjiä. On väliä minkälaisen perustan heille annamme.
Tuolla euromäärällä, jonka Hyvinkään kaupunki lyhytnäköisyydessään haluaa leikata sivistyksestä, ei säästetä mitään, sillä ainoastaan leikataan siivet lasten, nuorten ja koko kaupungin tulevaisuudelta.
Musiikki ja taide kuuluu kaikille, se kuuluu sivistyneeseen yhteiskuntaan. Se on hyvinvoinnin ja inhimillisen elämän kulmakivi ja edellytys.
Anne Eirola
Hyvinkään musiikkiopiston kasvatti 1967-1975
Huilisti, Turun filharmoninen orkesteri 41 vuotta
Musiikin rakastaja ja intohimoinen kuluttaja
Merkityksellisen musiikkisuhteen luominen paikallisille lapsille ja nuorille lisää huomattavasti oppilaiden hyvinvointia, sosiaalisia taitoja. Itsevarmuutta ja auttaa heitä myös menestymään paremmin koulussa.
Lasten auttaminen musiikin avulla on pitkäjänteistä kasvatustyötä, jonka tukeminen osittain myös kaupungin taholta on äärimmäisen arvokas asia. Suomen malli, jossa musiikkiopiston oppituntien kustannukset jaetaan valtion, vanhempien ja kaupungin yhteistyönä on maailmalla erittäin hyvin tunnettu ja ihailtu toimintamalli.
Toivon että Hyvinkään Musiikkiopiston laadukas toiminta voidaan turvata tulevaisuudessa ilman että alueen lapset, opettajat ja oppilaiden vanhemmat joutuisivat kärsimään nyt suunnitteilla olevien säästötoimien takia.
Musiikin opetuksesta ei saa vähentää.
Monelle musiikinteko tai kuunteleminen on mielenterveydelle hyväksi.
Moni lapsi haaveilee osaavansa soittaa vaikka nokkahuilua, senkin osaamiseen tarvitaan opetusta. Kummityttöni on menestynyt , sai ensiopetuksen Hyvinkään musiikkiopistossa.
Hyvinkään musiikkiopiston kasvattina haluan myös korottaa ääneni taiteen perusopetuksen puolesta. Taiteen perusopetusta ei pitäisi jättää yksityisille yrityksille, vaan sen on oltava hinnaltaan mahdollisimman monen ulottuvilla. Samalla taiteen perusopetuksen on oltava suunnitelmallista ja kunnianhimoista, muuten taiteenala ei saa tarvitsemiaan harjoittajia kotimaasta – eivätkä nuoret muusikot mahdollisuuksia osallistua musiikillisen kulttuuriperinnön ylläpitoon. Valtionosuusjärjestelmä tekee taiteen perusopetuksesta varsin hyvän diilin kaupungille, joten kulttuurielämää sekä lasten harrastus- ja uramahdollisuuksia ei kannata uhrata säästämällä tästä kohteesta.
Olen Hyvinkään musiikkiopiston entisiä kasvatteja ja tehnyt mittavan uran ammattimuusikkona. Nykyinen työpaikkani on Lapin kamariorkesteri Rovaniemellä. Ikäisiäni muusikoita on ympäri Suomen huippuorkestereita ja näin olleen Hyvinkään musiikkiopistossa vuosikymmeniä tehty opetustyö näkyy todella laajasti Suomen kulttuurikentällä. Erityisen surullista on se, että tämä säästö kohdistuu suoraan lapsiin. Jos vastaavan tasoista opetusta, mitä musiikkiopisto tarjoaa, etsii yksityiseltä sektorilta, on kustannukset moninkertaiset. Tavoitteena on selvästikin siis tehdä musiikin harrastamisesta pienen eliittiryhmän lapsien harrastus sen sijaan, että taattaisiin kaikille lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet harrastaa musiikkia. Toivonkin todella, että tällainen järjen köyhyyttä osoittava päätös jää toteutumatta.
Halutaanko Hyvinkään todella jatkossa profiloituvan kulttuuri- ja taidevastaisena kaupunkina? Sellainen mielikuva syntyy hyvin helposti kaupungista, josta on ajettu alas taiteen perusopetus. Päätöksiä täytyy tehdä pitkällä tähtäimellä lasten ja nuorten hyvinvointiin satsaten! Musiikkiopistossa oppii soittamisen lisäksi juuri niitä taitoja, joita varmaan me kaikki vanhemmat lapsillemme haluaisimme: ponnistelu, pitkäjänteisyys, sosiaaliset taidot, keskittyminen jne. Ja eivätkös myös ammattimuusikot ponnista usein nimenomaan musiikkiopistoista? Kai haluamme tulevaisuudessakin Hyvinkäältä ponnistavia ammattimuusikoita? Soittamaan oppimiseen tarvitaan laadukas opetus ja sitä antavat Hyvinkään musiikkiopiston todella ammattitaitoiset ja korkeasti koulutetut opettajat.
Hyvinkään musiikkiopiston tukemista ei saisi missään nimessä leikata. Musiikin opiskelu on äärimmäisen tärkeää nuorten kehitykselle ja taiteen/kulttuurin merkitystä yhteiskunnallisessa mittakaavassa ei tulisi aliarvioida.
Todella surullinen ajatus, että lapsilta vietäisiin musiikin harrastusmahdollisuus. Meidän koko perhe toivoo, pikku-pianisti etenkin, että musiikin harrastaminen voisi jatkua ja Musiikkiopiston rahallista tukemista jatketaan.
Hyvinkää on aina ollut kulttuuria monipuolisesti tarjoava kaupunki ja se on kaupungin vetovoima. Musiikki on ollut avainasemassa. Hyvinkään musiikkiopisto pitää satoja lapsia pois kadulta ja netistä tarjoamalla kehittävää tekemistä. Hyvinkään Musiikkiopisto on kasvattanut paljon ammattimuusikoita harrastajien lisäksi. Ajamalla alas Musiikkiopistoa pienen säästön vuoksi, rahan tarve siirtyy nuorten lisääntyvään pahoinvointiin, eikö sitä jo muutenkin ole riittävästi? Säästökohteet pitää löytyä muualta kuin lapsista ja nuorista. Koko ajatus tällaisesta säästökohteesta on äärimmäisen nolo, kuka teistä päättäjistä kehtaa, tulkaa esiin puhumaan. Hävettää hyvinkääläisenä, että tämmöistä tulee esille.
Musiikin opiskelu tuottaa tutkitusti niin paljon merkittäviä positiivisia vaikutuksia oppimiseen ja muuhun aivotoimintaan, lievittää stressiä jne, että siitä EI kuulu leikata senttiäkään, korkeintaan satsata siihen lisää!! Musiikkia harrastavan lapsen sosiaalinen piiri musiikkiopistossa ollessaan pysyy myös hyvänä, – se on terve yhteisö, joka pitää lapset & nuoret hyvässä asiassa kiinni ja kasvattaa toimimaan yhdessä. Haluamme lisää musiikkikasvatusta, eikö vain.