Soiton ja laulun opiskelu

Ilmoittautuminen musiikkiopiston soitin- ja lauluopintoihin, muskariin sekä lapsikuoroon ja Hyvinkään nuorisokuoroon on käynnissä osoitteessa https://hymo-opp.eepos.fi/. Otamme ilmoittautumisia jonopaikalle. Paikan vapauduttua otamme heti yhteyttä.

Soittimittain vapautuvat oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ilman oppilasvalintatestiä.

Tutustu monipuoliseen instrumenttivalikoimaamme https://www.hymo.fi/soiton-ja-laulun-opiskelu/ Ilmoittautumislomakkeella pyydämme valitsemaan ensisijaisen toiveen lisäksi kaksi varavaihtoehtoa.

Perusopintojen instrumenttioppilaille sekä musiikkileikkikoululaisille lapsikuoro sisältyy oppilasmaksuun! Tervetuloa opiskelemaan musiikkia innostavien ja ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa! Musiikkiopistolta löydät samanhenkisiä kavereita, pääset mukaan orkestereihin, yhtyeisiin ja bändeihin ja saat elämänmittaisen iloa ja taitoa tuovan harrastuksen!

Hyvinkään musiikkiopiston LAAJAN OPPIMÄÄRÄN MUKAINEN OPETUS on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Lisäksi vuoden 2024 aikana avataan ensisijaisesti aikuisille suunnattu YLEISEN OPPIMÄÄRÄN MUKAINEN OPETUS. Sekä laajan että yleisen oppimäärän opinnot perustuvat Opetushallituksen antamiin musiikin taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteisiin.

Opintojen sisältö

Opintojen tavoitteena on kehittää musiikillista osaamista oppilaan omat kiinnostuksen kohteet huomioiden. Opinnot antavat valmiuksia musiikin elinikäiseen harrastamiseen sekä alan jatko-opintoihin.

Hyvinkään musiikkiopistossa annetaan opetusta lapsille ja nuorille musiikin taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaisesti. Vuoden 2024 aikana avautuvat opinnot myös musiikin taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaisesti. Nämä opinnot on tarkoitettu ensisijaisesti aikuisille musiikin harrastajille.

Laajan oppimäärän opetussuunnitelmassa on määritelty opintokokonaisuuksien tavoitteet ja sisällöt. Opinnot koostuvat perusopinnoista, joiden laskennallinen laajuus on 800 tuntia sekä syventävistä opinnoista, joiden laskennallinen laajuus on 500 tuntia. Opintoihin kuuluu soiton- tai laulunopiskelua, yhteismusisointia, esiintymisiä, musiikin perusteiden opiskelua, tarpeen mukaan valinnaisia opintoja sekä itsenäistä kotiharjoittelua.

Yleisen oppimäärän opinnot koostuvat yhteisistä opinnoista, joiden laskennallinen laajuus on 300 tuntia sekä teemaopinnopista, joiden laskennallinen laajuus on 200 tuntia. Yleisen oppimäärän opetussuunnitelma julkaistaan vuoden 2024 aikana.

Tulossa:

YLEISEN OPPIMÄÄRÄN MUSIIKKIOPINNOT HYVINKÄÄN MUSIIKKIOPISTOSSA

  • Suunnattu ensisijaisesti aikuisille
  • Opiskelu omakustanteista, eli opinnot kustannetaan oppilasmaksuilla
  • Opinnot koostuvat yhteisistä opinnoista 300t + teemaopinnoista 200t = 500t. Opintojen kesto on lähtötasosta ja oppijan omista tavoitteista riippuen 3-8 vuotta.
  • Opinnot painottuvat omien instrumenttitaitojen kehittämiseen. Teemaopinnot voivat sisältää projekteja, musiikin perusteiden opintoja, poikkitaiteellisia opintoja, esiintymisvalmennusta, orkesterisoittoa, jne.
  • Opinnot vahvistavat omaa musiikkiharrastusta ja antavat mahdollisuuden jatkaa opintoja myös seuraavilla opintoasteilla. Musiikilliset taidot ovat hyödynnettävissä monessa eri ammatissa.
  • Oppijat voivat suorittaa laajan oppimäärän mukaisia opintosuorituksia, jotka voidaan hyväksi lukea, jos oppija siirtyy laajan oppimäärän opintoihin
  • Opettajina toimivat ammattitaitoiset opettajat (kaikki opettavat myös laajan oppimäärän opintoja)
  • Opinnot avaavat mahdollisuuden hyödyntää musiikkiopiston monipuolista toimintaa osana omia opintoja

Pop & jazz-opetus Hyvinkään musiikkiopistossa

Bändi

Pop & jazz -opintoihin voi ilmoittautua pääaineena laulu, kitara & sähkökitara, sähköbasso, rummut tai piano. Oppilaat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä vapautuville paikoille. Hymon pop & jazz -opetus toteutetaan yhteistyössä klassisen musiikin opetuksen kanssa.

Sopiva ikä aloittaa pop & jazz-soittimessa ja laulussa on noin 10-vuotiaana, mutta vanhempanakin ehtii aloittaa. Pop & jazz-musiikin opetuksessa perehdytään oman instrumentin (sekä mahdollisesti sivuinstrumentin) tekniikkaan ja rytmimusiikin eri tyyleihin.

Opintoihin kuuluu pääinstrumentin opintoja, bändisoittoa, yhtyetyöskentelyä, mahdollisen sivuinstrumentin opintoja, musiikin hahmotusaineita sekä projekteja. Tavoitteena on myös järjestää paljon konsertteja, keikkoja ja monipuolisia workshop-kursseja, joita toteuttavat myös vierailevat opettajat. Pidemmällä olevat pop & jazz -oppilaat saavat perusvalmiudet myös sävellys- ja sovitustyöhön sekä pop & jazz -muusikon toimenkuvaan liittyviin monipuolisiin tietoihin ja taitoihin.

Soittimet

Tutustu soittimiin RSO:n orkesterikoneen avulla ja löydä oma suosikkisi!

Alttoviulu

Alttoviulu on rakenteeltaan aivan samanlainen kuin viulu, mutta se on kooltaan isompi. Alttoviulun sointi on viulua tummempi ja matalampi. Sanotaan, että alttoviulu on orkesterin ”sielu”. Jousisoitinperheessä alttoviulu muistuttaa eniten ihmisen ääntä. Äänenvärin tummempi sävy ihastuttaa ja vie soittajan helposti mukanaan musiikin maailmaan.

Alttoviulunsoitto aloitetaan yleensä 6–10-vuotiaana. Alttoviulistit musisoivat yksin ja ryhmässä, mutta erityinen asema sillä on orkesterissa ja kamarimusiikissa. 

Opettaja auttaa soittimen valinnassa. Soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta. Oman soitinpaketin hinta musiikkikaupassa on noin 500–700 euroa. 

Tutustu alttoviuluun.

Alttoviulu ja soittaja

Baritonitorvi ja alttotorvi

Baritonitorvi eli tenorituuba muistuttaa eniten tuubaa. Kooltaan se on hieman tuubaa pienempi ja ääneltään korkeampi. Baritonitorven toinen kutsumanimi eufonium tulee kreikasta ja tarkoittaa ”kauniisti soivaa”.

Alttotorvi muistuttaa baritonitorvea, mutta se on äänialaltaan Es-vireinen. Alttotorvea käytetään paljon puhallinorkestereissa.

Baritoni- ja alttotorven soittamisen sopiva aloitusikä on 8–13 vuotta.

Tutustu baritonitorveen ja alttotorveen.

Cembalo

Cembalo on pianon edeltäjiin kuuluva kosketinsoitin, jonka historia juontuu aina 1400-luvulle saakka. Barokin aikana cembaloa käytettiin yleisesti kamarimusiikissa. Cembalon kielet ovat kohtisuorassa koskettimistoon nähden. Kosketinta painaessa pienet kynnet näppäilevät kieliä. Tästä syystä cembalon ääni kuulostaa erilaiselta kuin pianon ääni. Sormioita on tavallisesti yksi tai kaksi. Cembalolle on sävelletty myös modernia musiikkia.

Cembalonsoittaja harjoittelee käytännön syistä yleensä musiikkiopistolla.

Tutustu cembaloon.

Fagotti

Fagotti valmistetaan puusta, sen koneisto on metallia ja äänilähteenä käytetään kaksoisruokolehteä. Fagotti koostuu kahdesta rinnakkaisesta putkesta, jotka on yhdistetty toisiinsa. Soittimen alkupäässä on lisäksi metallinen, taivutettu putki, niin sanottu s-putki, johon varsinaisen äänen tuottava suutin eli rööri kiinnitetään. Fagotti on kooltaan suurin ja ääneltään matalin sinfoniaorkesterissa tavallisesti käytettävistä puupuhaltimista. Jos haluat soittaa ja iloita yhdessä toisten soittajien kanssa, niin valitse silloin soittimeksi moni-ilmeinen fagotti!

Fagotinsoiton voi aloittaa jo 6-vuotiaana. Suuri soitin kulkee mukana osissa pienen matkalaukun näköisessä soitinlaukussa. Soittamisen voi aloittaa musiikkiopiston fagotilla. Sopivan käytetyn fagotin hinta on noin 3000–5000 euroa.

Tutustu fagottiin.

Tutustu myös Suomen oboe- ja fagottiseuran soitinoppaaseen.

Kaksi fagotinsoittajaa

Harmonikka

Harmonikka on monipuolinen soitin, joka muuntautuu notkeasti musiikkityylistä toiseen. Harmonikka on paineilman avulla toimiva kosketinsoitin, jonka ääni syntyy ilmavirran saadessa metallikielet värähtelemään. Harmonikka on kuin oma orkesteri. Sillä voi vaihtaa soitinsävyjä ja säestää mitä tahansa soitinta.

Harmonikansoiton voi aloittaa 4–10-vuotiaana. Sopiva soitin on hyvä valita yhdessä opettajan kanssa. Musiikkiopistolla on myös lainattavia aloitussoittimia. Käytettynä pieni harmonikka maksaa 600–1000 euroa ja uutena noin 1000 eurosta ylöspäin mallista riippuen.

Harmonikka ja soittaja

Harppu

Harppu on näppäilemällä soitettava kielisoitin, jonka juuret ulottuvat jo muinaiseen Egyptiin. Harpun kolmiomaiseen kehikkoon on kiinnitetty eripituisia kieliä. Näppäilyn tuottamaa ääntä voi muuttaa soiton aikana painamalla jalalla pedaalia. Alle kymmenkielisestä soittimesta on kehittynyt 47-kielinen konserttiharppu. Harppu on sekä orkesteri- että soolosoitin ja sillä voi soittaa monenlaista musiikkia.

Tutustu harppuun.

Huilu

Huilu on ihmiskunnan vanhimpia soittimia ja esiintyy kaikissa kulttuureissa. Nykyinen poikkihuilu on metallia, yleensä hopeaa tai hopeaseosta. Huilun ääni on kuulas, kirkas ja sävyrikas. Poikkihuilu on tärkeä orkesteri- ja soolosoitin. Huilu on ihanteellinen myös soolosoittimena.

Sopiva huilunsoiton aloitusikä on noin 6–9 vuotta. Musiikkiliikkeestä ostettu oppilashuilu maksaa noin 600 euroa. Opettaja neuvoo oikean instrumentin hankinnassa. Huilistina tarvitset terveet keuhkot ja rautahampaat. Hampaiston vakiintuminen helpottaa huilunsoittoa.

Tutustu huiluun.

Kitara

Klassinen kitara on nailonkielinen soitin, joka kehittyi nykyiseen muotoonsa Espanjassa, jonka kansallissoitin se on. Kitara on näppäilysoitin, jota käytetään monipuolisesti säestys- ja soolosoittimena kaikenlaisessa musiikissa klassisesta kevyeen. Musiikkiopistolla pääset myös mukaan kitarayhtyeeseen, opit säestämään ja tutustut monenlaiseen musiikkiin.

Kitaransoiton sopiva aloitusikä on 7–10 vuotta. Kitaroita on useita eri kokoja ja soitin valitaan soittajan koon mukaan. Aloitussoittimen hankintahinta on alkaen noin 150 euroa. Opettaja neuvoo soittimen hankintaan liittyvissä asioissa.

Tutustu kitaraan.

Kitara ja soittaja

Klarinetti

Klarinetti kuuluu puupuhaltimiin. Se on joustava ja notkea soitin. Sen soinnin sävyerot ovat laajat: matalalla täyteläinen ja tumma, korkeammalla kirkkaampi sointi. Klarinetilla voi soittaa monia tyylisuuntia klassisesta poppiin ja kansanmusiikista jazziin. Klarinetinsoiton voi aloittaa 7–12-vuotiaana.

Aloittelevan klarinetistin soitin on yleensä muovia, hinnaltaan noin 500–600 euroa. 

Tutustu klarinettiin.

Klarinetti ja soittaja

Kontrabasso

Kontrabasso on jousisoittimista suurin ja sympaattisin. Bassoja on kuitenkin kaikenkokoisia, joten soiton aloittaminen on mahdollista jopa 7-vuotiaana. Soittimia löytyy erikokoisia ja opistolta voi vuokrata soittimen opintojen alkuvaiheessa.

Kontrabassoa soitetaan jousella ja näppäillen, seisten tai istuen. Basso on tutuimmillaan orkesterissa ja säestyssoittimena, mutta sille löytyy myös paljon omia kappaleita. Basso on usein se, joka sydämen tapaan luo musiikkiin sykkeen. Kontrabasisti pääseekin soittamaan monenlaista musiikkia aina kansanmusiikista jazzbändin kautta sinfoniaorkesteriin.

Tutustu kontrabassoon.

Kontrabasso ja soittaja

Käyrätorvi

Käyrätorvi on  metsästystorvesta kehittynyt vaskipuhallin, jonka 3–6 metriä pitkä putki on taivutettu ympyrän muotoon ja sen sisälle monelle mutkalle. Käyrätorvella saadaan aikaan soittotapaa muuntelemalla erilaisia sointivärejä. Käyrätorvi on tärkeä sekä orkesteri- että soolosoittimena. Käyrätorvi on myös elokuvasäveltävien suosiossa, ja esimerkiksi Tähtien sota -elokuvissa voikin kuulla monia mahtavia käyrätorvisooloja.

Käyrätorvensoiton voi aloittaa 6–13-vuotiaana. Alkeissoittimen voi vuokrata musiikkiopistolta tai opettaja auttaa edullisen käytetyn soittimen hankinnassa.

Tutustu käyrätorveen.

Käyrätorvi ja soittaja

Laulu

Pop&jazz-laulu
UUTTA: Pop&jazz-laulunopetuksessa opitaan tyylinmukaista äänenmuodostusta ja esiintymistaitoja sekä tutustutaan rytmimusiikin moniin eri tyylilajeihin. Oppilaat pääsevät jo opintojen alussa esiintymään erilaisissa konserteissa ja tapahtumissa. Opintojen edistyessä oppilaat voivat laulaa erilaisten kokoonpanojen solisteina. Pop&jazz-laulua voi opiskella pää- tai sivuaineena.

Klassinen laulu
Klassisissa lauluopinnoissa oppilas kehittää omaa yksilöllistä instrumenttiaan, opettelee hengitystekniikkaa ja laajentaa musiikillista ilmaisukykyään. Ohjelmistoa painotetaan oppilaan persoonallisuuden, mieltymysten ja äänen ominaislaadun mukaan. Lauluopinnoista on hyötyä äänen kestävyyden ja selkeyden kannalta myös puheessa.

Lastenkuoro Laulavaa säveltä johtaa Reeta Nikkola. Kuoro esiintyy musiikkiopiston tapahtumissa. Lastenkuoro sisältyy oppilasmaksuun perusopintojen oppilailla ja muskarilaisilla.

13–19-vuotiaat voivat hakeutua Hyvinkään nuorisokuoroon, jota johtaa Noora Vuorenmaa. Kuoro harjoittelee tiistaisin klo 16.00-17.30 Kipinässä. Lukukausimaksu on 32 €. Kuoro on esiintynyt monissa tapahtumissa, kuten Hyvinkään Halo-viikkojen avajaisissa, SupUp-tapahtumassa ja Raskasta Joulua -konsertissa. Liity mukaan iloiseen joukkoon!

Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimiin kuuluu monia eri soittimia, ja niistä useimpia soitetaan kapuloilla lyöden. Rumpuja ovat esimerkiksi patarummut, pikkurumpu, bassorumpu ja monesta eri rummusta ja lautasista koostuva rummusto eli rumpusetti. Melodialyömäsoittimia ovat ksylofoni, marimba, vibrafoni ja kellopeli. Näiden lisäksi on vielä iso joukko puisia, metallisia ja nahkakalvollisia soittimia. Lyömäsoittajat ovat monitaitureita ja opiston lyömäsoittajat ovatkin mukana myös orkestereissa sekä omassa lyömäsoitinyhtyeessään.

Lyömäsoitinopinnot voi aloittaa jo 7-vuotiaana.

Tutustu lyömäsoittimiin.

Pikkurumpu ja soittaja, ympärillä muita lyömäsoittimia

Nokkahuilu

Nokkahuilu on kaikille tuttu puupuhallin. Aloittelija saa nokkahuilusta äänen helposti, mutta pitkälle edistymiseen sen soittamisessa tarvitaan harjoittelua kuten muillakin puhaltimilla. Soittimena sitä voi suositella kenelle hyvänsä, mutta se on erinomainen valinta myös mistä tahansa muusta puhallinsoittimesta haaveilevan ensimmäiseksi soittimeksi 6–9 vuoden iässä. Sen ääni on kaunis ja konstailematon. Nokkahuilu on edullinen soitinhankinta, soittimien hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta satoihin euroihin. Nokkahuilu on nokkela valinta.

Tutustu nokkahuiluun.

Nokkahuilu ja soittaja

Oboe

Oboe on kaunisääninen, orkesteriteoksissa paljon käytetty puupuhallin, joka sopii erinomaisesti myös hieman myöhemmin musiikkiopintojaan aloittelevalle nuorelle. Oboen suukappaletta kutsutaan rööriksi. Rööri valmistetaan itse ruokopuusta ja korkista, sitomalla ja veistämällä. Opettaja auttaa oppilaita röörien tekemisessä yleensä opintojen loppuun asti. Oboen soitto on hauskaa puuhaa!

Oboensoiton voi aloittaa kouluiässä, 7–8-vuotiaana. Oboistit pääsevät heti mukaan musiikkiopiston alkeispuhallinorkestereihin. Aloitussoittimen voi vuokrata musiikkiopistosta, uutena alkeisoboet maksavat noin 900 eurosta ylöspäin. Opettaja opastaa oman soittimen hankinnassa.

Tutustu oboeen.

Oboe ja soittaja

Pasuuna

Pasuuna on vaskipuhallin, jonka edeltäjät on tunnettu jo vanhalla ajalla. Sen sointi on juhlava ja täyteläinen. Nykyisin sinfoniaorkesterissa käytettävässä vetopasuunassa on pitkä vetoputki ilmakanavan pituuden ja sen avulla äänen korkeuden säätelemiseksi. Pasuunaa on käytetty sinfoniaorkesterissa 1800-luvulta lähtien ja se on suosittu soitin myös jazzissa. Moni-ilmeistä pasuunaa voi pitää vaskisoitinten kuninkaana.

Pasuunansoiton voi aloittaa jo 7-vuotiaana herkullisen värisellä ja edullisella muovipasuunalla. Myöhemmin siirrytään oikeaan messinkiseen soittimeen.

Tutustu pasuunaan.

Pasuuna ja soittaja

Piano

Piano on kosketinsoitin, jolla on erityisasema soittimien joukossa. Sen avulla voidaan opettaa musiikin peruskäsitteitä lapsille ja aikuisille. Varsinaisen pianomusiikin lisäksi sillä voi säestää muita soittimia ja soittaa orkesterimusiikkia. Piano on kuin orkesteri. Siitä saa yhtä aikaa sekä korkeita että matalia ääniä. Piano on soitinvalinnoissa kaikkein suosituin soitin ja pianonsoiton opiskelun voi aloittaa jo alle 7-vuotiaana. Pianon suzuki-opetus aloitetaan 4–6-vuotiaana.

Säännöllinen harjoittelu hyvällä akustisella pianolla auttaa oikean soittotekniikan oppimisessa. Silloin soittotunneillakin on mukavaa ja konsertteihin on kiva tulla esiintymään. Uusi piano maksaa noin 4000 euroa, käytetyn saa huomattavasti halvemmalla.

Meillä voit nyt suuntautua halutessasi myös pop&jazz-pianoon.

Tutustu pianoon.

Pianonsoittajan kädet koskettimilla

Saksofoni

Saksofoni on belgialais-ranskalaisen A. Saxin 1840-luvulla kehittämä puhallinsoitin. Saksofoni kuuluu puupuhaltimiin, vaikka se onkin valmistettu metallista (useimmiten messinkiseoksesta). Saksofonin äänen korkeutta, voimakkuutta ja väriä soittaja säätelee sormituksilla, puhallustekniikalla ja ansatsilla eli huuliotteella. Saksofoniperheeseen kuuluu seitsemän erikokoista ja eri äänialasta soivaa soitinta, joista yleisimmät ovat altto ja tenori. Saksofoni on erittäin monipuolinen soitin, joka sopii kaikkien musiikkilajien esittämiseen.

Saksofoninsoiton voi aloittaa noin 8–13-vuotiaana ja alkeissoittimen voi vuokrata musiikkiopistolta.

Tutustu saksofoniin.

Saksofoni ja soittajan kädet

Sello

Sello on jousisoitin, jossa on kaunis, tumma ja pehmeä ääni. Selloa soitetaan istualtaan ja soitin tuetaan lattiaan piikkimäisellä tuella. Sellolla voi soittaa monenlaista musiikkia joko yksin, kaksin, yhtyeissä tai orkestereissa. Se on suosittu soitin klassisen musiikin lisäksi myös viihdemusiikissa. Selloa voikin ”revitellä” jopa heavy-musiikin tahtiin. Sellonsoiton voi aloittaa jo alle 7-vuotiaana.

Oma opettaja auttaa sellon hankinnassa. Musiikkiopistosta voi vuokrata pienikokoisen sellon opintojen alkuvaiheessa.

Tutustu selloon.

Sello ja soittaja

Sähköbasso

Sähköbasso on bändisoiton matalaääninen ja täyteläinen perusta. Basson kieliä näppäillään sormilla tai plektralla ja soittotekniikoita on olemassa useita erilaisia. Bassossa on yleensä neljä kieltä, mutta viisi- tai kuusikielisetkin bassot ovat tavallisia. Säestävien bassokuvioiden lisäksi sähköbassolla voidaan soittaa myös improvisoituja bassosooloja. Sähköbassolla saa hyvin tuntumaa bändissä soittamiseen.

Tutustu sähköbassoon.

Trumpetti

Trumpetti on kirkasääninen vaskisoitin. Sen käyttömahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset, ja lähes jokaisessa orkesterissa tarvitaan trumpetisteja. Trumpettia käytetään paljon myös soolosoittimena, ja se on hyvin suosittu soitin jazz-musiikissa. Trumpetti on juhlien ja seremonioiden ykkössoitin komeine fanfaareineen.

Trumpetinsoiton voi aloittaa noin 8–12-vuotiaana tai pienemmällä taskutrumpetilla jo 6-vuotiaana. Taskutrumpettien hinnat ovat alkaen noin 350 euroa, oppilastrumpetin noin 400–1000 euroa. Käytetyn soittimen saa edullisemmin.

Tutustu trumpettiin.

Tuuba

Tuuba on voimakas basso-, mutta myös hyvä melodiasoitin. Tuuban ääni on luonteeltaan leveä ja peittävä. Vaikka tuuba soikin matalalla äänellä, soittimen ääni on hyvinkin taipuisa. Tuubaan, kuten muihinkin vaskisoittimiin voi myös laulaa soittimen oman äänen sekaan (väriä voi muuttaa venttiileillä). Tuuba on orkesterin muhkea perusta.

Tuubansoiton voi aloittaa noin 10–13-vuotiaana. Pienimmät soittajat voivat tarvittaessa aloittaa pienemmällä baritonitorvella ja siirtyä myöhemmin soittamaan tuubaa.

Tutustu tuubaan.

Viulu

Viulu on jousisoitinperheen korkeaääninen soitin, joka yhdessä alttoviulun, sellon ja kontrabasson kanssa muodostaa viulujen soitinperheen. Jousisoittimet ovat tärkeitä sekä orkesterissa että soolosoittimina, ja viulu on orkesterin johtava melodiainstrumentti. Viulu on kaunisääninen jousisoitin, jonka kanssa pääsee nopeasti yhteismusisoinnin maailmaan. 

Viulunsoiton opinnot voi aloittaa jo 3-4-vuotiaana suzuki-opetuksessa . Tavallisimmin viulunsoitto aloitetaan 5–10-vuotiaana.

Soittimia on erikokoisia soittajan mukaan. Ensimmäinen soitin kannattaakin valita yhdessä opettajan kanssa, jotta soitin on kaikin puolin soittajalleen sopiva. Opistolta löytyy myös vuokrasoittimia.

Innokas asenne, säännöllinen kotiharjoittelu sekä kodin ja opettajan yhteistyö ovat tärkeitä tekijöitä viulunsoiton oppimisessa. Opistollamme toimii jousiyhtyeitä ja orkestereita, joihin taitojen karttuessa pääsee mukaan musisoimaan muiden kanssa.

Tutustu viuluun.

Viulu ja soittaja

Hakeminen

Ilmoittautuminen musiikkiopiston soitin- ja lauluopintoihin, muskariin sekä lapsikuoroon ja Hyvinkään nuorisokuoroon on käynnissä osoitteessa https://hymo-opp.eepos.fi/. Otamme ilmoittautumisia jonopaikalle. Paikan vapauduttua otamme heti yhteyttä.

Soittimittain vapautuvat oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ilman oppilasvalintatestiä.

Tutustu monipuoliseen instrumenttivalikoimaamme https://www.hymo.fi/soiton-ja-laulun-opiskelu/ Ilmoittautumislomakkeella pyydämme valitsemaan ensisijaisen toiveen lisäksi kaksi varavaihtoehtoa.

Perusopintojen instrumenttioppilaille sekä musiikkileikkikoululaisille lapsikuoro sisältyy oppilasmaksuun! Tervetuloa opiskelemaan musiikkia innostavien ja ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa! Musiikkiopistolta löydät samanhenkisiä kavereita, pääset mukaan orkestereihin, yhtyeisiin ja bändeihin ja saat elämänmittaisen iloa ja taitoa tuovan harrastuksen!

Hyvinkään musiikkiopisto järjestää lukuvuosittain konsertteja, joissa on mahdollisuus kuulla ja jopa kokeilla eri instrumentteja. Mieti avoimesti mitä soitinta haluaisit soittaa. Sinun kiinnostuksesi ja motivaatiosi vaikuttaa paljon siihen, mitä musiikin opiskelu musiikkiopistossa voi sinulle antaa. Huoltajien tuki erityisesti opintojen alkuvaiheessa on ensiarvoisen tärkeää. Edellytys opintojen edistymiselle on sitoutuminen säännölliseen harjoitteluun.

Musiikkiopistosta on mahdollista vuokrata jousisoittimia ja puhallinsoittimia aloittaville oppilaille. Klarinetteja ja kitaroita ei ole lainattavissa ja pianonsoiton oppilaiksi pyrkiviltä edellytetään, että kotona on tai sinne hankitaan opintojen alussa akustinen piano. Opettajat auttavat opintojen alkaessa soittimen valinnassa ja hankinnassa. Oppilas ja hänen huoltajansa huolehtivat soittoharrastukselle tarpeellisesta kuulonsuojauksesta.

4-6-vuotiaat voivat aloittaa Suzuki-viulussa tai Suzuki-pianossa.

6–8-vuotiaille: pääaineeksi voidaan valita viulu, sello, kontrabasso, piano, harmonikka, nokkahuilu ja poikkihuilu.

8–10-vuotiaille: pääaineeksi voidaan valita edellisten lisäksi alttoviulu, kitara, klarinetti, trumpetti, käyrätorvi ja pasuuna.

Sopiva ikä aloittaa pop&jazz-soittimessa on noin 10-vuotiaana. Pop&jazz-opintoihin voi ilmoittautua pääaineena laulu, kitara & sähkökitara, sähköbasso, rummut tai piano. Sopiva aloitusikä pop&jazz-laulussa on 12-17 vuotta.

10–13-vuotiaille: oppilaan koosta ja hampaiston vakiintumisesta riippuen edellisten soitinten lisäksi voidaan valita: oboe, fagotti, baritonitorvi, alttotorvi, saksofoni, tuuba sekä lyömäsoittimet.

15–19-vuotiaille voidaan valita myös klassinen yksinlaulu.

Esitetyt aloitusiät ovat suuntaa-antavia, eivät ehdottomia. Soitinvalintaan vaikuttavat eniten oma kiinnostus sekä hampaiston vakiintuminen (puhaltimet).

Orkesterisoitinten (jousisoittimet, puupuhaltimet, vaskisoittimet ja lyömäsoittimet) soittajat aloittavat orkesterisoiton noin kahden vuoden opintojen jälkeen. Pianon-, nokkahuilun-, harmonikan- ja kitaransoittajat soittavat yhteissoittoa erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa.